tirsdag 14. september 2010

j) Smør!!!!

Smør er et naturprodukt basert på fløte. Fløte er på en måte en slags form for melk, bortsett fra at denne vesken inneholder mye mer fett enn vanlig melk. Tilberedning av smør er blitt utviklet som en konserveringsmetode og er kjent i alle kulturer verden over som har husdyr. Råvaren til smørproduksjon i Norge og de fleste andre land er basert på kumelk, men den kan også komme fra pattedyr som geiter, sauer og bøffler. Det viktigste er selvfølgelig at dyrene er pattedyr og at de er godt bevart.

Her i landet bruker vi sur eller syrnet fløte i smørproduksjon mens andre land og kulturer liker best frisk råvare. Smør brukes ofte i matlaging og til å smøre på brødskiver og lignende, f.eks baguetter. Fargen er somregel gul og fin, men kan nesten bli helt hvitt om vinteren, fordi da får kuene for det meste tørrfor som næringskilde.

Margarin er ikke det samme som smør, men det er mange som bruker ordet smør som betegnelse for margarinprodukter som inneholder spesielt vegetabilsk fett. Forskjellen er at smør har en råvare, nemelig fløte mens margarin inneholder for det meste vann og fett. En annen forskjell er at smakene er vidt forskjellig.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar